Ponnyallsvenskan

Ponnyallsvenskan

Hästsporten – och i allra högsta grad hästhoppningen – är en idrottsform som bara växer och växer med till synes oförminskad styrka i Sverige. Ridskolor och stall har väl i alla tider fungerat som naturliga samlingsplatser för unga tjejer vars enda intresse är hästar och allt som hör därtill men färsk statistik visar ändå på att intresset för hästhoppning är i stadigt ökande. Till viss del så kan detta ökande intresse förklaras med att svenska hoppryttare i stil med Malin Baryard Johnsson och Helena Lundbäck har nått internationella framgångar vilket har sporrat andra yngre tjejer runtom i vårt land till att också satsa helhjärtat på ridningen och en framtida karriär på hoppbanorna utomlands. Vem har väl inte drömt om att få rida in på arenan i Globen för att ta emot publikens jubel under Stockholm Horse Show?

Det finns mängder med i allra högsta grad aktiva ridklubbar överallt i Sverige och allihop utgör de mötesplatser för hästintresserade ungdomar. Det känns de facto ganska viktigt att betona att det långt ifrån enbart är tjejer som ägnar sig åt hästsport. Nej, inte alls. Andelen killar som upptäcker hur roligt det är att lära sig rida och därmed satsa framåt med siktet inställt på en karriär på hästryggen är också i stadigt ökande. Detta märks med all önskvärd tydlighet om man kikar lite närmare på de svenska ridklubbarnas medlemsmatriklar.

I takt med ett kraftigt ökat intresse för ridsporten överlag så ökar även intresset för hopptävlingar och i vårt land är det som så att sådana tävlingar är uppdelade i olika kategorier beroende på var man bor någonstans. Lagtävlingar i hästhoppning brukar rent allmänt delas upp geografiskt lokalt, regionalt och på riksplanet. Det svenska ridsportförbundet har bland annat dragit igång en riksomfattande lagtävling för unga ryttare som heter Ponnyallsvenskan och som du kan läsa mer om genom att gå in på förbundets egen hemsida. Finalen i Ponnyallsvenskan brukar avgöras varje år under Nationaldagstävlingarna på Strömsholms slott utanför Västerås. Läs mer om dessa tävlingar här. En ponny får för övrigt ha en mankhöjd på högst 148 centimeter. Annars räknas den som en häst.

Om ni är en ridklubb som skulle gå omkring och drömma om att få fram ett lag som kan vara med och tävla i Ponnyallsvenskan så kan det vara viktigt för er att veta att Delikatesskungen kan hjälpa er att tjäna pengar till klubben. Här kan ni läsa mer information om vårt koncept.