Träningsläger

Idrottsrörelsens tidiga historia

Idrott har funnits lika länge som det funnits människor, men den organiserade idrottsrörelsen är ett nyare påfund. Det första dokumenterade tävlingarna kan ha varit antikens olympiska spel som åtminstone fanns år 776 f.Kr, men att kalla det organiserat är att dra det för långt, och i Sverige skulle det dröja länge innan det fanns en idrottsrörelse.    Stridsrelaterade idrotter som fäktning och bågskytte fanns i Sverige åtminstone på 1600-talet, men den första tecknet på en organiserad idrottsrörelse kan ha varit linggymnastiken runt år 1800.

Starta en försäljning

Idrottsrörelsen i Sverige på 1800-talet:

Per Henrik Ling hette en man som upptäckte gymnastik i Köpenhamn och beslutade sig för att ta den till Sverige. Han utvecklade en gymnastikform som skulle komma att uppkallas efter honom, linggymnastiken, och som låg till grund för skolgymnastiken långt in på 1900-talet. Hästsport, segling och simning är andra sporter som organiserades under 1800-talet. Idrottsföreningar bildades.

Idrottsrörelsen i Sverige på 1900-talet:

1900-talet var århundradet då den svenska idrottsrörelsen verkligen formades och det började redan 1903 då Riksidrottsförbundet bildades genom att 35 föreningar med sammanlagt tvåtusen medlemmar enades om att skapa en samarbetsorganisation för idrottsrörelsen. 1914 var det 600 föreningar med 63 000 medlemmar och mot slutet av århundradet hade nästan varenda ung människa i Sverige deltagit i åtminstone någon form av organiserat sportande.

Idrottsrörelsen i Sverige på 2000-talet:

Idag är idrotten den kanske största folkrörelsen vi har. De 35 föreningarna som startade Riksidrottsförbundet har växt till 20 000. Över tre miljoner svenskar är medlemmar i en idrottsförening, så i stort sett i varenda familj är idrott något man förhåller sig till, vare sig man spelar fotboll, är tränare eller en engagerad förälder som skjutsar till träning och matcher eller tvättar matchtröjor.

Nöjda kunder

Feedback från våra kunder

De grupper som vill använda sig av försäljningssamarbeten ihop med DelikatessKungen för att finansiera sin cupresa, lagutflykt eller ett träningsläger ska veta att vi har goda referenser från mängder av olika sporter, skolklasser, föreningar, ridklubbar, scoutkårer mm. Det genomsnittliga kundbetyget är 4,8/5 och hela 98,7 % av de grupper som genomfört minst en försäljning kan tänka sig att göra det igen.

Starta en försäljning

Idrottens sociala och kulturella påverkan

Alla som vill har en plats i idrottsrörelsen. Det handlar inte bara om en grupp ungdomar som tränar för att vinna serien eller bli ishockeyproffs, idrotten förenar och förbrödrar. Idrotten bidrar till samhällsgemenskap och identitet. De flesta med ett samhällsengagemang har börjat inom idrotten, som också har en viktig roll när det kommer till att främja inkludering och mångfald.

Hälsa och välmående

Det är sedan länge känt att idrottande ger positiva hälsoeffekter. Regelbunden träning minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och motverkar cancer. På ålderns höst drabbas alla av muskelförtvining och benskörhet i olika grad, men även detta motverkas av fysisk träning. På senare tid har man också upptäckt att idrott förbättrar den mentala hälsan. Träning förhindrar och lindrar depression och förbättrar stresshantering.

Innovation och teknik inom idrotten

Många idrotter utövas på nästan samma sätt idag som för flera hundra år sedan. Simning och maratonlöpning naturligtvis, men även många bollsporter och de flesta friidrottsgrenar är i huvudsak likadana nu som tidigare. Annat är det med utpräglade materialsporter. Skidor och skidstavar är tillverkade av nya material och Björn Borg vore chanslös med sina träracketar. Men den stora skillnaden är hur de teknologiska framstegen förändrat sättet vi konsumerar idrott. Man kan uppleva idrott från andra sidan jorden i realtid och tippa på matcherna. Du kan följa dina idoler på internet, se vad de äter till frukost och kopiera deras träningsscheman.

Ungdomsidrott och talangutveckling

Elitidrott är en sak, men de flesta idrottare är barn och ungdomar. För dem är idrott och rörelse viktigt för hälsan, men sporten har också en social funktion. Idrott är för många unga sättet de umgås med sina kompisar på, men för några kommer det bli ett helt liv och en profession. För idrottsrörelsen gäller det att identifiera och utveckla talanger i idrotten och det görs i huvudsak av eldsjälar i föreningarna. Samtidigt får man inte glömma bort att idrott i första hand är en lek.

Hållbarhet och miljö

Miljö, hållbarhet och klimat är begrepp som kommit att genomsyra hela samhället, även idrottsvärlden. Det finns mycket att göra för att idrotten ska bli miljövänlig och mycket görs redan. Vid transporter, inköp av kläder och utrustning, uppvärmning av lokaler och inte minst i samband med större idrottsevenemang kan ett miljötänk göra världen lite bättre. Forskningsprojektet Idrott, hälsa och miljö – ett ämne för hållbar utveckling är ett exempel på ett miljövänligt initiativ där idrottsrörelsen jobbar för att göra idrotten mer hållbar ur miljöperspektiv.

Ekonomisk påverkan

Som den stora folkrörelse idrotten blivit påverkar den lokal och nationell ekonomi. Idrottsevenemang bidrar till turismen och ett duktigt idrottslag kan sätta en stad eller kommun på kartan på ett sätt inga PR-kampanjer i världen skulle klara. Men tyvärr kostar idrott också. Satsningar på barn- och ungdomsidrott betalar sig kanske inte på många år, i alla fall inte strikt ekonomiskt. Därför finns DelikatessKungen. Genom att sälja våra produkter kan en idrottsförening tjäna pengar till föreningen och ett klubblag kan tjäna pengar till laget och på så sätt finansiera cupresor och träningsläger.

Idrottsrörelsen i Sverige idag

Idag är alltså tre miljoner svenskar medlemmar i en eller flera idrottsföreningar. Det är lätt att tro att det blivit ett självspelande piano, men detta innebär också att tjugotusen idrottsföreningar och många fler idrottslag kan behöva hjälp med att fylla på sina klubbkassor. Det kan de göra genom att starta en försäljning ihop med DelikatessKungen. Vi har sedan starten hjälpt tusentals grupper som föreningar och skolor att stärka sina finanser.

Utmaning och framtidsutsikter

Som idrottsrörelsen växt är det svårt att tro att den inte ska fortsätta att göra det, men det finns också utmaningar på horisonten. Det gäller att fortsätta kämpa för jämlikhet och mot doping och korruption för att idrotten ska vara ett relevant alternativ även för framtida generationer. Detta gör man genom att ständigt jobba med strategier för idrottens framtid, oavsett om man använder sig av digitalisering, virtual reality, AI-teknik eller bara vanligt, hederligt hårt arbete.

Hur mycket vill ni tjäna?

Ger er:

kr

Fraktavgifter kan tillkomma (läs mer)

Starta er försäljning idag!

Sälj delikatesser och tjäna upp till 67 kr i vinst per produkt

Vårt koncept har genom åren visat sig ge väldigt mycket pengar till skolklasser och föreningar. Vi har hjälpt över 25 000 grupper sedan 1992 att tjäna pengar på omtyckta och lättsålda delikatesser.

Så enkelt fungerar det