Sälj vår omtyckta salami

En smakupplevelse utöver det vanliga!

Delikatesskungens salami är unik och finns bara hos oss. Tillverkad enligt ett familjerecept med över 100 års tradition, är varje smak en hyllning till kvalitet och hantverk.

Välj bland fem fantastiska smaker, levererade i en stilren förpackning som gör den lika vacker att ge bort som att njuta av själv. Salamin görs för hand och lufttorkas i upp till 5 veckor tills de är redo att ätas.

Salamin finns i fem olika smaker

  • Pepparsalami som är generöst rullad i svartpeppar och rostad lök, vilket skapar en balanserad och fyllig smakupplevelse. Perfekt som stjärnan på charkbrickan!
  • Kryddsalami rullad i en kryddblandning av paprika, peppar, lök och vitlök. Resultatet är en subtil men distinkt smak som lyfter allt från charkbrickor till vardagsmåltider.
  • Napolisalami rullad i en utsökt blandning av edamerost, tomat, paprika och oregano. Varje skiva för tankarna till italienska delikatessbord.
  • Vitlökssalami i nät som bjuder på en fyllig och välbalanserad vitlökssmak som passar perfekt till både charkbrickan och matlagningen.
  • Kalkonsalami som innehåller en unik kryddblandning med en dominant smak av peppar. Till skillnad från våra andra salamis är kryddorna inuti salamin. Helt fri från både gris- och nötkött.

Salamin är mångsidig och passar till det mesta – på pizzan, smörgåsen, i salladen eller serverad tillsammans med oliver, bröd och ost.

Vår salami är kvalitetskontrollerad och fri från både antibiotika och MRSA, vilket, tillsammans med den utsökta smaken, gör att den är en favorit som kunder återkommer till år efter år.

Salamin har en kötthalt på minst 96% samtidigt som fetthalten inte är högre än i en vanlig hushållsost (28%) och nästintill fri från kolhydrater. Vår kalkonsalami är helt utan fläskkött och innehåller endast 20% fett.

Vikt ca 650 gram.

Vill ni också sälja salami?

Starta en försäljning

Förvaring & hantering

Salamin mår bäst i en torr miljö där det är mellan +10 till +14 grader. Generellt när det gäller lufttorkade och rökta produkter så tar de ingen skada av att ligga i rumstemperatur. Men vår rekommendation är 10-14 grader och i andra hand kylskåpskallt eller i frys.

Innan du börjar skiva salamin

Börja skiva i änden utan snöre. Vid tillverkningen fylls råvarorna i ett skinn. Detta skinn tas bort när kryddorna runt salamin förs på. Dock sitter skinnet kvar på de sista 3 cm vid ändan där snöret sitter för att salamin skall kunna färdigställas. Skinnet ska inte ätas.

Kalkonsalamin har kvar skinnet. Ta bort skinnet vartefter du skivar kalkonsalamin. Skinnet ska inte ätas.

Mjuk eller hård salami

Vi har valt att inte tillsätta tillsatser i salamin för att bevara den mjuk. Vår salami torkar därför olika fort beroende på årstid och den naturliga kulturen i salamin, samt vilka kryddor som omger salamin. Önskas inte en hård salami kan den frysas.

En del gillar en hård salami och låter den hänga i månader innan de äter den, andra gillar inte hård salami och då kan du i förebyggande syfte frysa salamin. Salamin som legat ett tag och hårdnat går även utmärkt att använda till matlagning.

Frysa en salami

Salamin går bra att frysa upp till 6 månader. Se då till att kryddorna är helt torra innan salamin fryses för att undvika att kryddor faller av när salamin tinas.

Du kan torka salamin genom att låta den ligga i torrt utrymme utan förpackningen i 1-2 dygn.

Hög kötthalt

100 g färdig salami tillverkas av 68 g kalkonkött och 74 g fläskkött. 100 g färdig kalkonsalami tillverkas av 119 g kalkonkött och 11 g vegetabiliskt fett.

Under rökningen och torkprocessen tappar salamin vikt och därför är den ursprungliga köttmängden högre.

kryddsalami

Innehållsdeklaration salami (utom kalkon)

Ingredienser samtliga smaker nedan, per 100 g:
74 g fläskkött, 68 g kalkonkött, salt, kryddor, glukossirap, dextros, antioxidationsmedel (natriumaskorbat), konserveringsmedel (natriumnitrit), mogningskultur, gelatin, konserveringsmedel (kaliumsorbat).

Pepparsalami: Peppar och rostad lök (glutenfri).
Kryddsalami: Peppar, röd & grön paprika, lök och vitlök.
Napolisalami: Edamerost, tomat, paprika och oregano.
Vitlökssalami: Vitlök.

Näringsvärde per 100 g:
Energi 1445 kJ/348 kcal, Fett 27 g, varav mättat fett 9,5 g, Kolhydrater 1 g, varav sockerarter 1 g, Protein 27 g, Salt 4,2 g.

Kallrökt och lufttorkad.

Salamin kan innehålla spår av senap, selleri, mjölk och nötter (används inte vid denna produktion, men vid tillverkning av andra produkter hos tillverkaren).

Den är fri från smakförstärkare, färgämnen, gluten, soja, konstgjorda aromer och mjölprodukter.

Innehållsdeklaration kalkonsalami

Ingredienser:
Kalkonkött, vegetabiliskt fett (RSPO-certifierad palmolja), jodsalt (salt, kaliumjodid), dextros, kryddor, kryddextrakt, rödbetspulver, antioxidationsmedel (natriumaskorbat E301), konserveringsmedel (natriumnitrit E250, kaliumsorbat E202), smakförstärkare (mononatrium- glutamat E621), mognadskultur, rök från bokträ.

Näringsvärde per 100 g: Energi 1131 kJ/272 kcal, Fett 20 g, varav mättat fett 8,7 g, Kolhydrater 1 g, varav socker 1 g Protein 22 g, Salt 3 g

Salamin kan innehålla spår av senap, selleri, mjölk och nötter. (används inte vid denna produktion, men vid tillverkning av andra produkter hos tillverkaren).

Den är fri från gluten, vetestärkelse, konstgjorda aromer, soja och mjölprodukter.

Salamin innehåller inte:

Eftersom receptet är hemligt framgår inte alla kryddor i innehållsdeklarationen, därför har vi med hänsyn till allergier här samlat kryddor och andra ämnen som definitivt inte ingår enligt tillverkaren:

Cayennepeppar. Chili. Curry. Spansk peppar. Nötter. Mandel. Ägg. Soja. Gluten. Mjöl. Färgämnen. Mjölkprotein. Ingefära. Muskotnöt. Selleri. Spiskummin. Kryddpeppar. Kryddnejlika.

Druvsockret är inte gjort på vete, utan majs. Pepparsalamin innehåller inte röd lök eller paprika/paprikapulver. Rostade löken i pepparsalamin innehåller inte gluten och inte vetestärkelse (rostade löken är torkad och upphettad, inget annat).

Övrigt om salamin:

Rökning: Salamin är kallrökt
Vikt och storlek: ca 650 gram. Längd 34-38 cm.
Fetthalt: 100 g salami innehåller 28 g fett.
Hållbarhet: Minst 2,5 månader och går att frysa upp till 6 månader (kryddor runt salami skall vara helt torra innan produkten fryses för att inte kryddorna skall lossna vid upptining).
Tillverkningsland: Tyskland.
Köttråvaror: Tyskland.
Förvaring: Trivs bäst i 10-14 grader, men går även bra i svalare utrymme.

Recept

Få inspiration från Tom Sjöstedts salamireceptSalamirecept

Djurhållning och miljö för vår salami

En del undrar varför vi använder tysk salami då en del anser att Sverige har den bästa djurhållningen i världen. Självklart är det viktigt med strikta lagar, dock är det minst lika viktigt att anlita företag som sköter sig och har en human inställning till uppfödning och tillverkning.

Familjeföretaget som tillverkar salamin har anor sedan 1855 och vårt samarbete startade 1997.

Grisarna skall ha tillgång till en liggplats samt lämpligt dränerad och renliga hagar som tillåter alla djur att ligga samtidigt. Grisarna skall kunna vila och resa sig normalt. Grisarna skall kunna se andra grisar: dock i veckan före beräknad tidpunkt för grisning/förlossning kan suggor och gyltor hållas utom synhåll för artfränder. Grisar ska ha ständig tillgång till tillräckligt med material som de kan undersöka och sysselsätta sig med, såsom halm, hö, trä, sågspån, svampkompost torv eller en blandning av sådana, som inte äventyrar djurens hälsa. Golven skall vara släta, men inte hala, för att förhindra skador på grisarna.

Läs mer om djurhållning och miljö

Det är inte tillåtet:

Det är inte tillåtet att fixera (koppla eller binda) djuren.

Det är inte tillåtet att använda antibiotika i foder eller vatten.

OBS! Salamin är fri från antibiotika. Vi utför kontroller med hjälp av svenskt laboratorium, Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB i Jönköping som rekommenderats av miljöförvaltningen.

Svansdockning får inte utföras generellt eller rutinmässigt, utan får endast utföras i situationer när skador av djur har inträffat och eventuella ingrepp får endast ske av veterinär eller utbildad. Förebyggande åtgärder skall först alltid vidtas för att förhindra svansbitning, d.v.s. att stycket med ”Generellt om djurhållning” följs.

Slakt:

Slakteriets skall vara certifierat, personal ska ha dokumenterad utbildning i djurskydd, djurhantering, bedövnings- och avlivningsmetoder och de ska följa djurskyddsbestämmelserna.

Det innebär att slakteriet bland annat ska se till att grisarna:

  • Bedövas innan slakt
  • Skonas från onödigt obehag och lidande
  • Hanteras och drivs lugnt
  • Stallas upp under högst en natt
  • Har lämpligt foder och dricksvatten om de transporterats långt eller stallas upp
  • Avlivas omgående om de skadats under transporten

Transporter

Transporttiden för grisar är maximalt åtta timmar, men ofta är transporter betydligt kortare då uppfödare även finns lokalt. Foder och vatten skall finnas tillgängligt för djuren under transporten.

Djuren skyddas mot väderpåverkan, extrema temperaturförändringar och klimatförändringar. Fordonen ska vara konstruerade så att djuren inte kan fly eller falla ut och att de kan stå emot fordonets rörelser.

Djuren skall ha tillräckligt med utrymme för att stå och ligga på ett naturligt sätt. Djuren skall ha tillräckligt med lämplig friskluftstillförsel för att passa behovet av djuren.

Golvet ska vara halksäker och se till att avföring och urin kan rinna undan så mycket som möjligt. Grisar ska alltid förses med strö eller liknande material, beroende på antal djur som transporteras, transportsträcka samt väderförhållanden, för att säkerställa en tillfredsställande komfort.

Saknar du någon information så kontakta oss via info@delikatesskungen.se