Försäljning i skolklass – Visättraskolan
Henrik Bartholdsson är läraren som låter eleverna räkna klasskassan på mattelektionerna. Sedan flera år tillbaka har hans elever haft försäljning av delikatesskungen, för att tjäna pengar till skolklassen för att komma i väg på skolresa.
– Jag försöker integrera det här i min undervisning, så det blir lite matematik också. Vi lägger in det som ett pedagogiskt räknemoment. Det är lite roligare att räkna sina egna pengar än att räkna mattebokens uppgifter, säger Henrik Bartholdsson.
Tjänar pengar för ett gemensamt mål
Han berättar att vissa elever är mer entusiastiska än andra, men i princip alla vill vara med och sälja för att tjäna pengar till klassresan. Förutom räkneuppgifterna utvecklas klassen på andra sätt i och med försäljningen:
– Det blir ett gemensamt mål. Vi kontrollerar hela tiden hur mycket vi har sålt. Vi har en summa på tavlan som vi uppdaterar.
Klasserna brukar alltid sälja under hösten. Det är ett bra tillfälle för att tjäna pengar på julförsäljningen, och det är lagom att sälja en gång per år. Henrik Bartholdsson berättar att det med åren har blivit många trogna kunder som köper varje försäljningsomgång:
– Vi har ju skapat en kundkrets, och de är vana att en klass säljer inför julen. Det är vissa som hör av sig och vill ha delikatesser igen. Senaste försäljningsomgången gav ytterligare 12500 kr till klasskassan, men de pengarna ska inte användas än på ett tag, säger Henrik Bartholdsson.
Skönt för föräldrarna att slippa betala
– Det kommer bli lite utflykter, och sedan brukar vi ha den stora klassresan i sexan. Nyligen hade vi en klassfest också. Det är ju skönt för föräldrarna att slippa betala för sånt. De vet att när de har mig som lärare så har vi alltid pengar till sånt här.
Klassen har även provat andra sätt att tjäna pengar, bland annat genom att sjunga luciasånger på företag och sälja vattennålar.
– Det har väl funkat, men det blir inte lika mycket pengar som försäljningen. Och där blir det inte att man arbetar in en kundkrets på samma sätt som med delikatesser. Vi har hört att andra klasser säljer saffran och så, men man måste ju tro på produkten och delikatesser känns rätt för oss, säger Henrik Bartholdsson.
Tjäna pengar utan så mycket jobb
Han berättar också att en del föräldrar hjälper klassen att tjäna pengar till klassresan. Genom att lägga fram smakprov och en beställningslista i fikarummet kan det bli många produkter sålda utan så mycket jobb. Ett år var det en elev som sålde 40 produkter själv, och det var mycket tack vare föräldrarnas arbetskamrater.
I framtiden kommer klassen att satsa på mer försäljning till företag, för att enklare tjäna mer pengar. Nu levereras dessutom produkterna i en presentförpackning, vilket Henrik Bartholdsson tror kommer att göra den enklare att sälja till företag:
– Det här med kartongen var en hit. Det tycker jag är väldigt bra, det ser mycket flashigare ut. Det blir mycket lättare att hantera produkterna också. Och ju mer vi tjänar desto roligare blir det. Jag är väldigt positiv till det här samarbetet med Delikatesskungen. Det är en win-win-situation.